Advertisement

Ciorbă ardelenească cu cartofi și afumătură. Atât de bună încât nu îți ajunge o singură porție!

Ciorbă ardelenească cu cartofi și afumătură. Atât de bună încât nu îți ajunge o singură porție!

O ciorba atat de buna incat nu ai cum sa spui ,, nu, multumesc” atunci cand ti se ofera. Uite de ce ai nevoie:

1 kg cartofi, 1 kg carne afumata cu os ( se poate falasi scarita sau dupa preferinte), 1/2 telina, 1/2 radacina de patrunjel , o lingurita pasta de ardei iute, 2 cepe, 1 lingura faina, sare, 200 grame de smantana pentru gatit, marar verde, piper, tarhon (daca va place).

Mod de preparare: Daca afumatura are multa grasime, incercati sa scoateti cat puteti din ea pentru ca oricum va ramane multa, iar daca este prea sarata, o puteti desara putin. Dupa aceea se pune la fiert in 4-6 litri de apa rece la foc potrivit, luandu-i spuma atunci cand incepe sa dea in fiert.

Dupa fierbere carnea se poate taia bucatele sau lasa bucati mai mari pentru a roade conform traditiei carnea de pe oase. In timp ce afumatura fierbe, curatati toate legumele si taiati-le cubulete.

De asemenea cartofii se curatat si se taie in cuburi egale si se pastreaza in apa rece pana cand va fi nevoie de ei (pentru a nu oxida).

Dupa ce afumatura fierbe bine, ai grija ca in apa ramasa sa nu balteasca grasimea, daca se intampla asta incearca sa degreesezi apa, si adauga legumele , fara cartofi. Dupa ce apa da in clocot adaugati si cartofii. Mare atentie, inainte sa adaugati sare, gustati, apa fiind probabil destul de sarata de la fumatura.  Cand cartofii si restul legumelor incep sa dea in fiert, readaugati carnea fiarta si lasati-le pe foc impreuna. Se presara pasta de ardei sau paprika,  se adauga piperul, smantana si tarhon daca optati pentru el. Daca cei poftiti la masa apreciaza gustul picant, puteti adauga in ciorba 1, 2 ardei iuti, dar trebuie sa te asiguri ca este pe gustul tuturor. A venit si randul mararului inainte de a inchide focul. Daca nu sunt toti cei care se bucura de ciorba fani marar, se poate adauga optional in momentul servirii. Ciorba este gata, si va asiguram ca este o bunatate pe care nu o vei regreta!

Sarbatori fericite si implinite!

Vezi si reteta pentru ciorba de perisoare a la grec:

Ciorba de perișoare este una dintre preferatele mele, așa că astăzi îți voi da rețeta pentru o ciorbă care să-ți bucure toată familia! iată cum se prepară:

Ingrediente:

500 g carne tocată amestec, 1 ceapă mare, 150 gr orez, 1 morcov, 1 ardei capia, 1 păstârnac, 1 cartof mare, pătrunjel proaspăt, un praf de cimbru uscat, 4 gălbenuşuri, 200 ml lapte dulce, 200 ml smântână de gătit, oţet, sare, piper, ulei.

Mod de preparare:
Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit în ulei încins pentru câteva minute. Se adaugă 1 l de apă şi se lasă să fiarbă. Carnea se amestecă cu sare, piper, orez, cimbru şi pătrunjel proaspăt tocat. Se formează perişoare pe care le punem la fiert peste ceapă. Când sunt aproape fierte se adaugă morcovul şi păstârnacul rase şi cartoful şi ardeiul tăiate cubuleţe.

Se lasă să fiarbă totul la foc potrivit.

Când legumele şi carnea sunt gata, se drege ciorba cu oţet, sare, piper şi gălbenuşurile amestecate cu laptele şi smântâna de gătit ( acestea se aduc la aceeaşi temperatura adaugând zeamă fierbinte de ciorbă). Se fierb împreună doar un minut, după care se stinge focul şi se adaugă verdeaţa tocată.

Vezi si reteta pentru ciorba taraneasca de pui acrită cu varză și zdrențe de pui:

 

Ciorbă țărănească de pui acrită cu zeamă de varză și zdrențe de ou

Ciorba aceasta este ciorba copilariei mele, imi ajunge direct la suflet, si as manca-o in locul oricarui preparat din restaurantele cu pretentii. Este o ciorba preparata din pui intreg de la CocoRico, un pui natural, care ii da un gust delicios ciorbei de pui, un gust autentic de neuitat ca in copilarie! Pot spune ca acestei ciorbe nu ii lipseste nimic! Ingrediente: 1 pui CocoRico, 2 cepe, 4 morcovi medii, 1 radacina patrunjel, 1/2 telina (in magazine se gasesc foarte mari), mazare congelata, 100 de grame, 5 cartofi medii, 1, 5 litri zeama de varza, sare (daca nu este zeama de varza deja sarata), 2 ardei kapia. 1/4 cana de orez, 1 pahar rosii passata, marar, patrunjel.

Mod de preparare: Portioneaza carnea de pui si pune-o la fiert intr-o oala de 7 litri (cantitatea oalei mele-imi ajunge pentru vreo 3 zile pentru toata familia) cu putina sare. Intre timp, curata si taie legumele dupa preferinta (cubulete, rondele). Secretul este sa fie toate cam de aceeasi dimensiune sa fiarba in acelai timp). Cand carnea de pui incepe sa fiarba, ia spuma si adauga legumele taiate- mai putin ardeiul kapia care fierbe foarte repede.  Cand legumele incep sa fiarba, adauga ardeii kapia taiati cubulete si orezul, si lasa-le pe foc aproximativ 10 minute. Inacest timp, fierbe neaparat zeama de varza in alta olicica, pentru a o pune direct fiarta in oala cu ciorba. Cand da in clocot adaug-o in oala cu putin bulion, si las-o pana da iar in clcocot, apoi adauga 1 ou batut si stinge focul. Adauga patrunjel si marar taiat marunt si acoper-o cu capacul.

Iti va iesi o ciorba adevarata pe care o vor aprecia toti cei ai casei.

Pofta buna!