Advertisement

Ciorba de varză, o sursă de sănătate pentru organism și un aliat în periaoda postului

Ciorba de varză, o sursă de sănătate pentru organism și un aliat în periaoda postului

Se stie ca varza este foarte sanatoasa, bogata in vitamine si excelenta pentru curele de slabit, dar astazi o voi prezenta exclusiv pentru masa de pranz in zilele de post sau atunci cand vrei sa mananci o mancare sanatoasa si delicioasa. Iata cum se face:

Ingrediente: 1 varză acră medie, 1 morcov, 1 ceapă, 2 cartofi, 1 rădăcină păstârnac, 1 lingurita cimbru uscat, 2 roşii în bulion, 1/2 litru zeamă de varză, 1 lingura ulei

Mod de preparare:

În funcţie de cât este de sărată varza, aceasta se lasă la desărat în apă rece cu o seară înainte sau doar pentru câteva ore. Apoi se taie fideluţă.
În oala de fiert ciorba, se încinge uleiul şi se pun ceapa tăiată mărunt, morcovul trecut pe răzătoarea cu ochiuri mari, la fel şi păstârnacul. Se lasă puţin să se înmoaie şi se adaugă varza şi cartofii cubuleţe. Se pune apă în funcţie de cât de groasă vrei să iasă ciorba şi se lasă la fiert. Se adaugă roşiile fără pieliţe, zeama de varză şi se mai lasă să dea un clocot. Se presară cimbrul uscat şi se stinge focul.

Vezi si reteta pentru varza calita de post:

Varză călită de post,  fie că o servești ca garnitură sau fel de mâncare de sine stătător, fă-o după rețeta aceasta simplă și tradițională, iese minunată! Este mai mult decât gustoasă, rapid și ușor de pregătit, lucru care o face alegerea perfectă pentru zilele în care vrei să gătești ceva fără prea mare efort sau pierdere de timp.

INGREDIENTE

1 varză albă medie (între 1 și 2 kg), 1-2 ardei grași, 1-2 cepe albe medii, 1-2 roșii medii
2-3 linguri de sos de roșii, ulei, sare, piper – după gust, *Opțional, ingredientul secret: boia afumată

Mod de preparare:
Toacă ardeii și ceapa. Pune-i la călit în puțin ulei, la foc mic spre mediu, într-un vas mai mare. Când s-au mai înmuiat, asezonează cu sare și piper și adaugă și roșia tăiată cubulețe.
Între timp, spală și toacă varza solzișori nu foarte mărunți.

După 2-3 minute de când ai pus și roșia la călit, adaugă și pasta de tomate. Amestecă, pune și un praf de boia afumată dacă ai și dorești, pune capacul și lasă la foc mic.

Pune și varza tocată în vasul în care călești legumele și amestecă ușor. Dacă nu încape toată din prima, pune cât încape și, pe măsură ce se înmoaie, mai adaugă din când în când.

Lasă varza la călit la foc mic, amestecând cam din 10 în 10 minute, și – important! – acoperită cu capac, ca să nu se ardă și să lase singură zeamă.

Spre final, mai puteți adăuga și alte condimente – cimbru, frunză de dafin etc., dacă doriți să fie mai aromată.

Vezi si reteta pentru supă de post cu conopidă:

Supă de post cu conopidă și mărar

Acum cateva zile eram in cautarea unei supe de conopida care sa contina si marar. Am gasit una care depasea asteptarile mele, preparata din conopida coapta.

Ingrediente:

1 conopida,2 morcovi, 1 ceapa mare, 3 catei de usturoi, 1 cartof normal, 6 linguri ulei, cateva fire marar, sare, piper

Mod de preparare:

Se desface conopida buchetele si morcovul se taie rondele mai groase. Se condimenteaza cu sare si piper si apoi se toarna vreo 4 linguri de ulei peste si se amesteca astfel incat legumele sa fie acoperite. Se dau la cuptor intr-o tava tapetata cu hartie de copt, la 200C pentru 20 minute si se amesteca de cateva ori in ele. In acest timp, in restul de ulei incins calim ceapa tocata marunt si cand e moale adaugam usturoiul strivit. Calim inca 1 minut si apoi adaugam cartoful taiat cuburi mai mari si 4 cani jumate de apa.

Fierbem la foc mediu cam 15 minute. Conopida si morcovii copti ii punem apoi peste cartofi, adaugam putina sare si continuam sa fierbem inca 15 minute. “Pescuim” din supa bucatile de cartofi. Ii punem intr-un blender, mai adaugam si 3 polonice de supa si conopida (fara morcovi, ca va colora supa) si mixam bine bine, pana obtinem un piure fin. Adaugam legumele-crema inapoi inapoi in oala, dam cateva clocote, timp in care gustam de sare si piper. Adaugam mararul tocat si stingem focul. Se serveste calda cu crutoane de paine.

Vezi și reteta pentru supă de roșii cu găluște:

Pentru că supa de post cu găluște este o supă gustoasă și sățioasă, mai ales în zilele de post când este nevoie de mâncare mai consistentă, astăzi te învățăm o rețetă simplă de supă de roșii cu găluște. Iată cum se prepară:

Ingrediente:

2 morcovi, 2 cepe, 1 păstârnac, 1 țelină, 1 kg rosii, 1 legătură pătrunjel

Pentru găluște: 4 linguri de făină, 4 linguri de griș, 1 lingură amidon, 1 ceapă tocată mărunt
sare, boia și piper, după gust

Mod de preparare:

Supa de roșii cu găluște de post se face simplu și rapid și este extrem de gustoasă. Normal că gustul și consistența găluștelor de post diferă de cele “de dulce”, dar asta nu le face mai puțin gustoase, ci doar… altfel.

Taie mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul, țelina (pe ultimele 3 le poți da pe răzătoare chiar, dacă îți e mai ușor). Opărește 2, 3 minute roșiile ca să le poți decoji ușor. Asezonează cu sare, piper și boia și lasă la călit într-o oală înaltă, până se înmoaie.
Adaugă peste 2 litri de apă. Lasă la fiert 10-15 minute.Roșiile decojite și fierte, pasează-le și pune-le deasupra celorlalte legume.
Între timp, ocupă-te de găluște. Combină făina cu grișul, amidonul și ceapa tocată mărunt de tot cu puțină apă călduță, până obții o pastă omogenă.
De îndată ce s-a format pasta, formează găluștele cu lingura și pune-le imediat în oală, la fiert. (Dacă nu faci asta și lași compoziția pentru găluște să stea, îți vor ieși tari!)
Lasă-le 5-10 minute la fiert, apoi oprește focul. Adaugă pătrunjelul tocat, pune capacul și lasă să mai stea 5 minute.

Poftă bună!

Vezi si reteta pentru ciorba de bureti:

Ciorba se poate pregati cu buretii proaspeti, cum au fost culesi din padure, sau cu bureti uscati pentru iarna.Singura conditie daca ii culegeti personal este sa aveti garantia ca buretii sunt comestibili si numai buni de transformat in ciorba.

Ingrediente: 2 litri apa, 1 litru bors, 500 g bureti,  zarzavat de supa, sare.

Mod de preparare:

Ciorba se poate pregati cu buretii proaspeti, cum au fost culesi din padure, sau cu bureti uscati pentru iarna. Se fierb intr-o oala cu apa, un morcov, patrunjel, marar si o ceapa. Se aleg buretii sa nu fie viermanosi, se taie in doua sau mai marunt si se pun in oala cu zarzavat. Cand sunt fierti, se adauga borsul fiert separat, se potriveste de sare si se lasa sa mai dea impreuna cateva clocote.

Ponturi:

Dupa gust se poate adauga putin rantas, facut dintr-o ceapa tocata, prajita in ulei cu putina faina, si stinsa cu apa. Daca folositi bureti uscati, inmuiati-i in apa cu o seara inainte de a-i gati.