Advertisement

Cum se prepară cel mai bun cașcaval de casă

Cum se prepară cel mai bun cașcaval de casă

Rețeta este foarte simplă și reușită. Trebuie doar să faceți rost de lactate de țară, naturale: lapte de vaci și brânză de vaci proaspete. Din ingredientele listate mai jos ies circa două rotocoale de cașcaval, una mai mare și una mai mică. Dacă vă place ce a ieșit, data viitoare puteți dubla sau tripla cantitățile, pentru a obține mai mult cașcaval de casă.

Ingrediente:
1 litru de lapte, 500 g de brânză de vaci, 60 g de unt 1 linguriță de sare, 1 linguriță de bicarbonat de sodiu

Mod de Preparare:

Fărâmițați bine brânza de vaci, cu mâinile curate sau cu o furculiță. Puneți-o într-o oală și adăugați laptele. Amestecați și puneți vasul pe foc.

Când apar primele clocote, feriți oala de pe foc și strecurați amestecul printr-o pânză sau strecurătoare deasă într-o altă cratiță de care știți sigur că nu se prinde mâncarea.

Adăugați peste brânza strecurată untul, sarea și bicarbonatul de sodiu. Puneți vasul pe foc și lăsați amestecul să fiarbă circa 10 minute, amestecând cu un tel. Compoziția trebuie să devină fină, fără bucăți mari de brânză. Lăsați focul la mic, deoarece brânza se va topi și se va prinde de vas.

Când compoziția a devenit omogenă, turnați-o într-o formă rotundă (un bol mare sau două boluri mici), sau într-o tăviță dreptunghiulară. Puteți folosi orice fel de formă doriți.

Acoperiți forma sau formele cu o folie de plastic, și dați-le la rece, în frigider sau în balcon, dacă este iarnă. Lăsați cașcavalul 1-2 zile, pentru a se întări bine.

Îl puteți tăia felii sau rade pe răzătoare. Este atât de bun și natural la gust, încât poate fi servit ca atare.

Dacă vă place cașcavalul puțin mai sărat sau mai iute, puteți adăuga puțină brânză de oi, doar pentru gust.

Pofta buna!

Sursa:lataifas.ro

 

Vezi si reteta pentru paine de casa:

Ingrediente necesare:

1 kg faina, 40 g drojdie, 2-3 cani de apa calduta, 1 lingurita cu varf de sare, 1 lingura de ulei

Mod de preparare:

Intr-un castron se pune toata faina si in mijloc se face o adancitura si se pune drojdia, putina apa si putina faina. Se amesteca usor si se lasa aproximativ 15 minute pana cand drojdia incepe sa lucreze si se umfla putin. Dupa aceasta se pune restul de apa, sarea si o lingura de ulei se amesteca usor pana se incorporeaza toata faina. Se framanta pana cand aluatul se desprinde de degete. Se pune aluatul la dospit si se cresteaza in mijloc ca sa poata creste iar pe deasupra puneti faina pentru ca aluatul sa nu prinda pojghita. Se lasa la dospit aproximativ 50 de minute pana cand aluatul isi dubleaza volumul. Apoi, pe masa tapetata cu faina se scoate aluatul din castron si se imparte in doua se framanta putin si preagtim aluatul pentru tava in care va fi pus. Se pune pe tava (in cazul meu in tavile de cozonac) si le lasa inca vreo 10 -15 minute sa creasca. Intre timp incalzim cuptorul la 170 grade si dupa ce au crescut painicile noastre din tava se dau la cuptor pana se rumenesc bine! Imediat ce se scot de la cuptor se scot si din tavi si se uda cu putina apa deasupra, apoi se invelesc intr-un stergar pana se racesc.

Sursa:bunatatidinbucatarie.ro