Advertisement

Secretele celui mai bun gulaș unguresc la ceaun

Secretele celui mai bun gulaș unguresc la ceaun

Bucătăria ungurească este colorată, plină de vitalitate, picantă, cu preparate nu tocmai uşoare dar pline de savoare, iar gulaşul unguresc la ceaun este una dintre vedetele culturii culinare din ţara vecină, care a devenit foarte apreciată şi în România.

Gulaşul unguresc la ceaun este o supă mai groasă sau o tocăniţă, cu un gust delicios, care se află în meniurile multor restaurante din Miercurea Ciuc, fiind preferat de majoritatea turiştilor care vizitează zona.

Câteva din secretele reţetei de gulaş unguresc:

Se foloseşte pulpă de vită, cartofi, ceapă, usturoi, unt, roşii decojite, piper, paprika dulce şi iute, sare, foi de dafin, puţin oţet, ardei iuţi, o linguriţă de făină şi două linguri de smântână. Se pune untul să se încingă în cratiţă şi se prăjesc pe rând bucăţile de carne, cât să ia puţină culoare. Se adaugă ceapa, usturoiul şi se lasă să se călească împreună cu carnea. Se adaugă paprika, sarea, frunzele de dafin, oţetul, roşiile decojite şi apă fiebinte şi se lasă la fiert, pe foc mic, o oră şi jumătate. Ardeii iuţi, tăiaţi în felii mici se adaugă în gulaş după o oră de fiert, iar spre final se pun şi cartofii. De asemenea, făina se amestecă cu puţină apă şi se adaugă în gulaş, la fel ca şi smântâna. Mâncarea este picantă şi se potriveşte cu un pahar de vin roşu sec.

Reţeta de gulaş este una simplă, dar fiecare familie a adaptat-o după propriile gusturi, iar în unele zone această mâncare se face şi cu fasole sau cu varză.