Cum să Fierbi Ouăle Perfect (de fiecare dată)

Rating: 5.00
(1)
mai 23, 2023

Descoperă cum să fierbi ouăle, atât cele moi, cât și cele tari, pentru a obține perfecțiunea de fiecare dată. Metoda mea simplă te permite să pregătești o varietate de ouă pentru fiecare membru al familiei, toate într-o singură oală!

OUĂLE FIERTE MOI ȘI TARI PE O BUCĂTĂRIE

LIMITĂRILE METODEI CU APĂ RECE

Internetul este plin de tutoriale despre fierberea ouălor. Majoritatea au o procedură similară: pui ouăle într-o oală cu apă rece, o aduci la fierbere, oprești focul și lași ouăle să se gătească până sunt fierte tare.

Cu toate acestea, am identificat un defect semnificativ al acestei abordări – tipul de oală.

Oalele de aluminiu, inox și fontă au rate diferite de încălzire a apei la fierbere și de reținere a căldurii. Dacă pui ouăle într-o oală de fontă plină cu apă rece care durează cu două minute mai mult pentru a ajunge la fierbere comparativ cu o oală de aluminiu (fără a mai menționa că apa se răcește mai încet odată ce este îndepărtată de la căldură), ouăle tale au gătit câteva minute în plus fără intenție.

Deși acest lucru s-ar putea să nu afecteze drastic ouăle fierte tare, poate duce la o nuanță neapetisantă de verde în jurul gălbenușului și la un albuș de ou cauciucat. Pentru ouăle fierte moi, care necesită un timp precis de gătit, acest lucru ar putea fi problematic. De aceea, majoritatea tutorialelor recomandă gătirea lor în apă fierbinte.

Aceasta ridică natural întrebarea – de ce ar trebui să le gătim diferit?

METODA CU APĂ FIERBINTE PENTRU FIERBEREA OUĂLOR

Având în vedere cele de mai sus, nu găsesc niciun motiv să gătesc ouăle fierte tare diferit de cele fierte moi. Mai mult, tehnica cu apa fierbinte pe care am folosit-o toată viața mea (mulțumesc, mamă) este incredibil de fiabilă.

Începe prin a aduce o oală cu apă la fierbere, asigurându-te că există suficientă apă pentru a acoperi ouăle cu aproximativ un inch. Deoarece ouăle sunt introduse în apă odată ce a început să fiarbă (212°F sau 100°C), tipul de oală devine irelevant.

CÂT TIMP SĂ FIERBEM OUĂLE:

 • 6 minute: Oferă un gălbenuș lichid și un albuș moale. Ideal pentru ouăle servite într-un pahar pentru ouă.
 • 6 1/2 minute: Produce un gălbenuș moale, ca o gemă. Favoritul meu pentru ouă pe toast sau ouă fierte moi într-o salată.
 • 8 minute: Un gălbenuș mediu care este oarecum moale, dar își păstrează forma.
 • 10 minute: Etapele inițiale ale unui ou fiert tare, cu o ușoară moliciune în mijloc.
 • 12 minute: Un ou fiert tare cu un gălbenuș de culoare deschisă.
 • 14 minute: Ouăle fierte tare tradiționale cu gălbenușul cel mai deschis la culoare și un albuș ferm, dar nu prea gătit.

Transferă ouăle într-o baie de apă cu gheață odată ce au gătit timpul dorit. Acest lucru oprește procesul de gătit și menține textura perfectă a oului.

SFATURI PENTRU A EVITA CRAPAREA OUĂLOR

Dacă ouăle tale se crapă atunci când sunt puse în apă fierbinte, iată câteva sfaturi suplimentare pentru a preveni acest lucru.

 • Lasă ouăle să se încălzească. În timp ce aștepți ca apa să fiarbă, scoate ouăle din frigider pentru a le permite să ajungă la temperatura camerei.
 • Reduce căldura. Acest lucru este crucial. Reduce căldura în timp ce așezi încet ouăle în apa fierbinte. Apa nu ar trebui să fiarbă sau să facă bule în acest moment; altfel, ouăle se vor mișca și vor putea să se crape.
 • Evită supraaglomerarea oalei. Asigură-te că ouăle tale au suficient spațiu în oală, astfel încât să nu fie stivuite sau să se atingă. O oală supraaglomerată ar putea afecta, de asemenea, timpul de gătit.
 • Încearcă o altă marcă. Uneori, grosimea cojilor de ou variază între mărci. Dacă ai încercat tot ce este de mai sus fără succes, schimbarea mărcii ar putea fi soluția.

INDICAȚII DE DEPOZITARE PENTRU OUĂLE FIERTE

Indiferent dacă faci ouă fierte moi sau tari, iată cât timp le poți păstra în frigider:

 • Ouă fierte tare: până la 1 săptămână
 • Ouă fierte moi: până la 3 zile Poți păstra ouăle fierte cu sau fără coajă. Cu toate acestea, pentru prospețime maximă și cea mai lungă durată de viață în frigider, păstrează-le în coajă.

Sfat util: Evită să depozitezi ouăle în ușa frigiderului din cauza schimbărilor frecvente de temperatură. Întotdeauna depozitează ouăle în compartimentul principal al frigiderului.

Cum să Fierbi Ouăle Perfect

Gatiti Ouale Perfect: Ghidul Complet pentru Oua Fierbute Moi sau Tari

5 from 1 vote
A invata cum sa fierbeti ouale perfect poate parea o sarcina simpla, dar sunt cateva trucuri pe care trebuie sa le stii. Fie ca preferi ouale moi sau cele tari, acest ghid te va conduce pas cu pas spre succes. Iata cum se face!
Servings 6 ouă
Prep Time 5 minutes
Cook Time 18 minutes
Total Time 23 minutes

Ustensile

 • O oala de marime medie
 • Un cleste de bucatarie sau o lingura cu gauri (skimmer)

Ingrediente
  

 • Oua numarul de oua depinde de cate doriti sa gatiti

Mod de Preparare
 

 • Incalziti o oala de marime medie cu apa la fierbere. Asigurati-va ca aveti suficienta apa pentru a acoperi ouale cu aproximativ un centimetru. In timp ce asteptati ca apa sa inceapa sa fiarba, scoateti ouale din frigider si lasati-le pe tejghea.
 • Dupa ce apa incepe sa fiarba, reduceti focul la minim (fara bule) si folositi skimmer-ul pentru a adauga ouale in apa, cu grija si incet. Apoi, dati focul la maxim din nou.
 • Setati un cronometru si gatiti ouale timp de 6-7 minute pentru oua moi sau 12-14 minute pentru ouale tari. In timp ce ouale se gatesc, pregatiti un vas cu apa rece si gheata.
 • Odata ce ouale sunt gatite conform preferintelor, folositi skimmer-ul pentru a le scoate din apa si le introduceti imediat in baia de gheata pentru a opri procesul de gatire.
 • Curatati ouale, incepand de la partea de jos, deoarece este mai usor sa ajungeti sub membrana.

Sfaturi utile

Nu recomand sa gatiti mai mult de 6 oua deodata, intrucat o oala aglomerata poate incepe sa altereze timpul de gatire.

Nutriție pe Porție / Bucată

Calories: 77.5kcal
Calories: 77.5kcal
Course: Aperitive
Bucătărie: Românească
Cuvânt cheie: ouă
Like
Close
Copyright © 2022 LEMON & LIMES.
Made with by Loft.Ocean. All rights reserved.
Close